Gastronomia Transilvaniei este un amestec de ingrediente și gusturi strămoșești și este considerată a fi cea mai variată de pe teritoriul României. Diversitatea culinară, la fel ca diversitatea culturală din partea locului, este rezultatul istoriei zbuciumate a acestui teritoriu aflat la întâlnirea dintre lumea occidentală și cea orientală. Etniile conlocuitoare și-au lăsat amprenta pe modul de preparare și de servire a hranei, iar în zilele noastre oamenii care locuiesc aici sunt gazde bucuroase ce-i invită cu drag pe vizitatori să-și potolească foamea cu bucatele gătite aici. Felurile de mâncare sunt tocmite după rețete românești, ungurești sau săsești, iar rezultatul este întotdeauna delicios.
Bucătăria tradițională locală este orientată către ingredientele de sezon, iar mesele diferă de la anotimp la anotimp, de la casă la casă. Aici putem gusta lactate, brânzeturi (caș, telemea, brânză frământată), preparate din carne meșteșugite în casă, legume sau fructe din gospodărie, proaspete sau conservate. Lista mai conține cârnați, slănină, zacuscă, ouă, supe, ciorbe, tocănuri, murături, pâine cu cartofi coaptă pe vatră, deserturi de prăjituri, turte dulci, plăcinte, gogoși, dulcețuri sau siropuri naturale. Lângă toate acestea, în meniu se află și nelipsita pălincă pentru trezirea poftei de mâncare.
În satul Mălâncrav, majoritatea gospodăriilor mai folosesc încă cuptorul tradițional de pâine. Gospodinele își încep ziua plămădind și frământând aluatul pentru nevoile zilnice sau evenimente familiale și sărbători calendaristice. Când aluatul e dospit și cuptorul e încins de la focul cu lemn de salcă, aluatul se porționează, se întinde în tăvi și se adăugă celelalte ingrediente. În final, după câteva ore de trebăluit, gospodăriile sunt invadate de mirosul aluatului copt sub formă de pâine, lichiu (simplu, cu griș, mere sau smântână) sau cozonaci (cu nucă, rahat, stafide sau scorțișoară), care îmbie la gustat.
Gospodine:
Boitor Aurelia, casa nr. 335
Neagu Mihaela, casa nr. 276
Jeler Nicoleta, casa nr. 297
Neagu Lucica, casa nr. 139
Petrean Daniela, casa nr. 280