• Atelierul de țiglă și cărămidă - Mălâncrav 2015
  • Atelierul de țiglă și cărămidă - Mălâncrav 2015
  • Atelierul de țiglă și cărămidă - Mălâncrav 2015
  • Atelierul de țiglă și cărămidă - Mălâncrav 2015
caramida-w

Țiglă și cărămidă

Fabricarea cărămizilor și a țiglelor se practică în Transilvania de multe sute de ani și a evoluat în strânsă legătură cu dezvoltarea așezărilor omenești.

În multe din aceste sate transilvănene, fără a fi o regulă, se găsește o sursă de pâmânt argilos galben care, în amestec cu nisip și cu apă, constituie materia primă pentru realizarea manuală sau industrială a cărămizilor și a țiglelor de tip solzi.

Cărămidarii din Mălâncrav confecționează astăzi manual cărămizi și țigle tradiționale cu material procurat de la marginea satului. Într-o zi de muncă, folosindu-se de matrițe speciale, ei pot realiza câteva sute de bucăți, iar dichisul acestui meștesug valoros este foarte interesant de urmărit. După ce sunt lăsate la uscat timp de zece zile, sau chiar mai mult primăvara și toamna, ele sunt arse vreme de 5 până la 10 zile într-un cuptor special construit, în funcție de direcția vântului, astfel încât temperatura din interior să atingă 900-1000 de grade.

Cuptorul de la Mălâncrav, cu o capacitate de 12.000 de bucăți, a fost construit în anul 2009 și este similar celui de la Viscri, care a început să funcționeze în anul 2006. Ambele proiecte aparțin Fundației Mihai Eminescu Trust și au fost dezvoltate în parteneriat cu Fundația Horizon pentru a răspunde cererii crescânde de cărămizi și țigle realizate manual.

Meșteșugari:

Cozac Mihai, casa nr. 270, telefon:

Dumitrașcu Nicolae, casa nr. 77,