• Mihai Eminescu Trust

Mihai Eminescu Trust

Istoric

Am început în România prin implicarea într-un context nefavorabil. Mihai Eminescu Trust (MET) a fost fondată la Londra în anul 1987.

Numele fundației vorbește despre scopul inițial, acela de sprijinire a intelectualilor români (filozofi, scriitori, artiști) de a fi în contact cu universităţi din vestul Europei, în special Oxford şi Cambridge, cu personalități din Europa Occidentală.

O primă intervenţie importantă a Mihai Eminescu Trust a fost determinată de planul de sistematizare al lui Ceauşescu şi de pericolul ca mii de sate cu valoare istorică să dispară.
În acest context, fundaţia a fost sprijinită de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales care, pe 27 Aprile 1989, a ținut un discurs despre situaţia satelor din România cu ocazia expoziției Build A Better Britain, organizată la Londra de Civic Society.

După 1990, Fundaţia s-a dedicat protejării patrimoniului istoric transilvănean.

În anul 2000 a fost fondată filiala românească a Mihai Eminescu Trust, patronată de ASR Prințul de Wales, care coordonează proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania. Patronajul ASR a durat 13 ani, între anii 2000 si 2013.

Principii

O fundație înseamnă, mai mult decât alt gen de organizații, implicare și calitate umană. Noi, cei de la Mihai Eminescu Trust (MET), credem în potențialul comunităților locale și le susținem prin efortul constant de a le reînsufleți.

În cei 14 ani de activitate ne-am creat principii solide pe care se bazează munca noastră din fiecare zi.

Încrederea – prin toate proiectele în care ne-am implicat, am arătat că suntem un partener de încredere și pentru meșterii din Turnul Cojocarilor și pentru autoritatea locală din Viscri.

Implicarea – pentru că noi credem în șansa comunităților de a reveni la viată, suntem mai mult decât implicați. MET este chiar parte din aceste comunități aflate în creștere.

Calitatea – MET dezvoltă proiecte în care calitatea primează tocmai pentru că suntem conștienți că patrimoniu înseamnă lucruri bine făcute ce vor rezista trecerii timpului.

Expertiza, câstigată în ani de experiență – MET este un partener pentru alte fundații și autorități cu care își poate împărtăși cunoștințele acumulate.

Prețuim trecutul dar construim pentru viitor – MET crede că toate proiectele construite prin valorificarea patrimoniului trebuie să privească spre viitor pentru a fi viabile.